fbpx
  • English
  • Italiano

Alle kleuren van de regenboog

Frescoes in the Chapel of Saint Nicolas of Tolentino in Marche Italy

In het middeleeuwse stadje Tolentino, in Marche, Italië, ligt middenin het historische centrum het klooster van Sint Nikolaas van Tolentino, met indrukwekkende fresco’s van de school van Giotto, geschilderd in alle kleuren van de regenboog. Deze plek waar pelgrims sinds eeuwen naar afreizen, ligt slechts vijftien minuten van de yogaschool.

De inventiviteit, creativiteit en de beeldende uitingen van de kunstenaars werden ingezet om te communiceren met de mens, voor het doorgeven van inzichten, verhalen en gebeurtenissen.  Marche, Italy Yoga holiday - Art in the convent of San Nicolas TolentinoBijvoorbeeld in deze kapel van Sint Nikolaas van Tolentino, met fresco’s die geschilderd zijn rond 1325, waarschijnlijk door Pietro da Rimini, leerling van Giotto.

De muren zijn opgedeeld in vlakken, waarin verhalen en wonderen afspelen van het leven van de plaatselijke heilige Nikolaas, van Christus en van Maria. Tolentino Italy convent saint NicolasHet plafond opent zich naar een ultramarijn blauwe hemel met gouden sterren vanwaar de blikken van de vier evangelisten (Mattheüs, Lucas, Marcus en Johannes) en kerkvaders (Hieronymus, Gregorius, Ambrosius en Augustinus), vanaf de hoogte op de toeschouwer vallen.

Marche Italy artSamen met het schouwspel van allegorieën, symbolen en fabeldieren laat het elke bezoeker de mond open vallen.

En elke toeschouwer mag zijn eigen verhaal zien, daarom is het zo prachtig om gewoon in een zaal te Zijn. Hoelanger je op een van de lage, houten banken blijft zitten kijken, hoe meer vensters zich openen.

Je ogen laten passeren over de reeks van scenes, met mensen, heiligen, dieren, planten, alles neergezet op een naturalistische manier. A-4-Tolentino-s-nicolaZelfs het bovennatuurlijke is afgebeeld op een menselijke schaal. Een engel verschijnt omringt door een schakel van prachtige warme kleurtinten, de ziel die opstijgt uit een lijk, de kunstenaar laat het zien. En het oog dat wil zien is getuige.

De kapel van Sint Nikolaas van Tolentino is beschilderd kort na de beroemde basiliek van Assisi.
De vredige en suggestieve stad van Sint Franciscus ligt op twee dagen lopen van de yogaschool, of een dag per paard (of 1 uur met de auto). Een reis dwars door de Appenijnse bergen en plots verschijnt de stad Assisi als in een visioen gelegen tegen heuvels en bergen.

Daar gaat het verhaal verder, nog uitgebreider, met kunstenaars als Cimabue, Giotto, Lorenzetti en Simone di Martini.

Frescoes in Italy

 

Phaedra de Zeeuw heeft als “een pelgrim, een pelgrim van kunst” (Bernard Berendson, Pellegrinaggi d’arte) kloosters, kerken, middeleeuwse bezettingen en glorieuze Renaissance steden in Marche, Italië, bezocht, aanschouwd en bestudeerd en geeft je tijdens de yogavakantie graag haar kennis door of leuke tips voor het bezoeken van inspirerende plekken.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterestDeliciousEmailShare